Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen....

Perjantai 29.12.2017 klo 17:15 - Petri Jussila

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lopuksi Yle esittää sarjan legendaarisesta suomalaisesta presidentistä, Urho Kaleva Kekkosesta (1900-1986), jonka voi katsoa täältä . Hän toimi presidenttinä yli 25 vuotta vuosina 1956-1982. Minäkin muistan omasta nuoruudestani Kekkosen vaikuttavan hahmon, jota pidettiin tuolloin jo melko yksimielisesti koko kansan presidenttinä, neuvostosuhteiden takaajana ja ylivoimaisena valtiomiehenä. Aivan suoraviivaista nousu tuohon asemaan ei ollut, mikä tulee tästä kahdeksanosaisesta eli neljätuntisesta sarjasta esiin. Sarjassa Kekkosen elämää tulkitsee kirjailija Jari Tervo, jota säestävät useat tutkijat ja poliitikot. Minulle siinä ei ole kovin paljon uutta, mutta esiin piirtyvä kokonaisuus on kiinnostava.
 
UKK. Ujo poika, joka luki läpi koko Kajaanin kirjaston. Huippu-urheilija, jonka kilpailuvietti oli kova ja joka tähtäsi aina huipulle. Opettajat haastava ja terävästi kirjoittava Känä. Politiikkaankin täysillä mukaan lähtenyt Maalaisliiton mies. Nuorena punaisten teloittaja ja kommunistien kiduttaja, joka muuntautui oikeiston kieltäjäksi, punamultamieheksi ja ainakin näennäisesti Neuvostoliiton ystäväksi. Suur-Suomen suunnittelija, joka sotavuosina käänsi nopeasti takkinsa rauhan mieheksi. Kekkonen käytti politiikkansa tukena paitsi kavereitaan niin myös urheilu- ja kalaretkiä, saunomista, viinanjuontia ja naissuhteitaankin. Hänestä tulikin ylivertainen hahmo, jonka uskalsi lopulta haastaa vasta sosialidemokraattinen filosofisotilas Mauno Koivisto.

Sankari vai konna? Kekkonen epäilemättä ajoi sekä omaa että Suomen etua, joiden välistä eroa hän ei halunnut eikä ehkä osannutkaan tehdä. Hänelle kuuluu suuri ansio Suomen menestystarinasta, joka toki aika ajoin oli uhattuna. Lopulta syntyneessä Kekkoslovakiassa demokratia horjui sitten jo vaarallisesti ja itsesensuuri kasvoi outoihin mittoihin, mutta siihenhän ovat syyllisiä muutkin kuin macchiavellistinen Ruhtinas itse. Viimeisessä osassa Kekkosta luonnehditaan aika osuvasti "isänmaalliseksi sutkiksi". Toisin sanoen sekä että.

On hyvä, että kekkostutkimus ja -keskustelu jatkuu ja monipuolistuu. Ajan myötä tulee esiin uusia näkökulmia ja heijastuspintoja. Olisi tärkeää tutkia laajemminkin 1900-luvun lopun Suomen yhteiskunnan, talouden ja kansainvälisen aseman kehitystä, jossa suomettumisen aika jäi taakse ja maamme siirtyi lopullisesti läntisten demokratioiden joukkoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kekkonen, Suomi, historia, presidentti, UKK

Maailman myrskyissä tarvitaan kokemusta ja näkemystä

Sunnuntai 15.1.2012 klo 11:06 - Petri Jussila

Globaali talous on kriisissä keinottelijoiden luoman finanssikuplan puhjettua tuhoisasti. Euroopan Unioni on laman ja leikkausten tiellä. Vastuuton ja vaarallinen oikeistopopulismi vahvistuu eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Demokratia saavuttaa onneksi myös voittoja, kuten arabikevät on meille näyttänyt. 

Tulevaisuuden ennustaminen on tällä hetkellä vielä vaikeampaa kuin yleensä. Miten pieni Suomi selviää maailman myrskyissä? On aivan selvää, että parhaiten pärjäämme tekemällä tiivistä yhteistyötä muiden kanssa ja vaikuttamalla aktiivisesti asioihin Euroopassa ja maailmassa. Globalisaation aikana yksin jättäytyminen on kenties mahdollista, mutta se johtaisi Suomen taloudelliseen, yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen taantumiseen. Itsenäisin valtio maailmassa on täysin eristäytynyt Pohjois-Korea, jonka tietä ei kukaan järkevä ihminen halua seurata. 

Erityisesti juuri nyt tarvitsemme presidentiksi ihmisen, jolla on vahvaa kokemusta kansainvälisestä politiikasta ja henkilökohtaisia suhteita eri puolille maailmaa. Hänen pitää pystyä johtamaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Presidentin pitää olla yhteistyön ja vaikuttamisen linjalla, mutta tarvittaessa myös kyetä neuvottelemaan tiukasti ja puolustamaan kansallista etua. Minun ääneni saa Paavo Lipponen, joka näillä kriteereillä on selvästi paras ehdokas tasavallan presidentiksi.  Muista viis, Lipponen siis!

1 kommentti . Avainsanat: presidentti, Paavo Lipponen,